Historie, flora, og sopp på Håøya. Foto: Bjørn Heidenstrøm

Historie, flora, og sopp på Håøya. Foto: Bjørn Heidenstrøm

  • Kulturhistorisk oase
  • Hele stien fra syd- til nordspissen av Håøya er på 7,4 Km.
  • Høyeste punkt er 231 meter over havet
  • Botanisk perle med hytter som kan leies

Håøya:

Håøya er en perle og det er et naturreservat hvor man skal være varsom og vise hensyn. Det er ikke lengre en hemmelighet at Havørnen bor der og den beste beskrivelsen av Håøya gis av www.frognmarka.no

Den letteste egne utforskningen av øya får du via «hovedveien» som starter i sydøst ved «Ormenleina». Den  starter i vannkanten på GPS: 59°40’46.51″N 10°35’52.22″E.  Stien/veien er godt synlig og snirkler seg opp mot toppen hvor den går over til sti. Stien går hele veien til du møter vei og Dragsund og mer vei mot nordspissen.

Zoom inn på kartet og finn mer informasjon

Sjeldne arter:

Du MÅ holde deg på vest for stien i det sydlige området. Det er innført ferdselsforbud på syd-østlig del (merket i grønt. Dette er for å bevare noen sjeldne arter som akkurat har besøkt øya og som vi håper befester sin boplass. Du kan hoppe og sprette akkurat hvor du vil når du har kommet deg ca 4 km mot nord

Kanonbatteri:

På toppen etter Omenleina i syd har du deler av Nedre- og Øvre kanonbatteri. Kongesignatur er på østre sti og på vestre sti finner du retterplassen hvor noen våre landsmenn ble skutt under andre verdenskrig.

Kamera og kurv:

Ta med kamera og på høsten kan du ta med soppkurv. Våre lokale sopp-guruer melder om store fangster av kantarell. Nede ved vannkanten på den vestlige siden av øya vil du også finne mange gode plasser for telting.

For deg med båt/kajakk:

De mest populære småbåthavnene med fortøyningsmulighet til brygge er Sagbukta (på østsiden), Tåjebukta (på vestsiden) og Dragsund (på vestsiden). Det går traktorvei mellom dampskipskaiene i Sagbukta og Tåjebukta til Dragsund og helt opp til Bjørnhodebukta på øyas nordvestside.

Sjøøretten trives på vestsiden mot de holmene som kalles «Møkkalassa» og titter du lenge hvis du padler så  finner du flotte «banker» med østers rundt øya.

Hvis du kommer ut med kajakk kan du passe litt ekstra på når det er flo/fjære og mye strøm på sydtuppen av øya.  Strømmen kan blandes med bølger fra Danske- og Kielfergen. De samme bølgene kan du som nybegynner oppleve som truende på hele østsiden når de største skipene gir litt mye gass og det blir kontrabølger mot steile og bratte fjellsider.

Telt eller hytte:

Teltmuligheter er mange langs vestsiden og www.oslofjorden.org vil svært gjerne leie deg tre rimelige og flotte hytter via sine nettsider.

Hyttene heter  “Eldhuset”, “Badstua” og “Stranda” og om sommeren går det ferge ut fra bl.a. Aker bBrygge, Nesoddtangen og Ommen. ( Sjekk tider på ruter.no )

 

Med vennlig turhilsen

Hurum kommune

Bjørn Heidenstrøm

Prosjektleder